Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Χαιρέτα μου τον Πλάτανο;

Εδώ είναι ο πλάτανος!

Χωρίς φύλλα, μόνο κλαδιά.

Τεράστιος και πληγωμένος.
Στα χρόνια της νιότης, εκεί κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, η πλατεία Καΐρη άλλαξε πρόσωπο, έπαψε να έχει ένα μόνο καφενείο, τα τραπεζάκια πλήθυναν και στις καρέκλες κάθισαν νέες "φυλές" εκτός από τους συνταξιούχους κάποιας ηλικίας. Ο πλάτανος γνώρισε τις πρώτες του πολυπληθείς "δόξες" στην δεκαετία του ενενήντα όταν ο Δημήτρης και η Ιωάννα Κουτέλη πήραν τον μικρό καφενέ στο βάθος και έφτιαξαν τη "Νοσταλγία", το πρώτο (για να μην πω και τελευταίο) σοβαρό all day μαγαζί της Χώρας. Στις καρέκλες της "Νοσταλγίας" και αργότερα στον "Πλάτανο" του Κώστα Στρατή κάθισε όλη η Ανδρος, ατέλειωτες ώρες πίνοντας χυμούς, καφέδες και πολλά, πάρα πολλά ούζα. Θυμάμαι τότε, κάθε φορά που έφευγα από το σπίτι και η μάνα μου έκανε την κλασική ερώτηση των μανάδων: "Που πας;" από τον δρόμο φώναζα "στον Πλάτανο!" και μου απαντούσε: "μα πάλι στον Πλάτανο; Να δω τι θα κάνετε αν ξεραθεί ο Πλάτανος!"

Ευτυχήσαμε ο Πλάτανος να είναι θαλερός για πολλά χρόνια, τόσα όσο χρειάστηκε για να πήξει το μυαλό, να φύγουμε, να χαθούμε και να ξαναγυρίσουμε πάλι στα ίδια καθίσματα! Ο Πλάτανος μετονόμασε την πλατεία Καΐρη. Κάτω από την παχιά φυλλωσιά τα καλοκαίρια και τις ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης και του φθινοπώρου συναντούσαμε φίλους, συγγενείς, γνωστούς. Όλοι ήταν εκεί. Ολα ήταν γύρω, κάτω, δίπλα από την σκιά του. Αν δεν ήσουν στον Πλάτανο δεν ήσουν στην Χώρα, τόσο απλά! Ξεκινούσαμε για μπάνιο και μέναμε στις καρέκλες του με τα βατραχοπέδιλα και τις πετσέτες αφημένα κάτω από τα τραπέζια. Αν δεν περνούσες από τον Πλάτανο δεν είχες έρθει στην Ανδρο, επίσης τόσο απλά. Μα ήρθε ο καιρός που ο γέρο Πλάτανος μεγάλωσε και σαν γέρος έχασε τα φύλλα και την ομορφιά του. Σοφά ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κρέμασε την ταμπέλα με το όνομα "Πλάτανος" σημάδι αναγνώρισης της πλατείας που έχασε το έμβλημα της. 

Σίγουρα κάποιοι από εσάς που διαβάζεται αυτές τις γραμμές καταλαβαίνεται που το πάω. Το πήρα από πολύ παλιά για να το τερματίσω σε τούτα: Ποιος ενδιαφέρεται για το κατάντημα του; Πως μπορεί να γίνει κραταιός ο ίδιος ή κάποιος κλώνος του; Τι θα λέμε όταν ξεραθεί εντελώς; Εδώ ήταν κάποτε ο Πλάτανος! Σαν αστικός μύθος σε όσους θα ρωτούν "μα γιατί την λέτε την πλατεία Πλάτανο;" θα απαντούμε αόριστα "παλιά είχε έναν πλάτανο;" Έχει ενδιαφερθεί κανείς αρμόδιος για τον αργό θάνατο του; Εχει ερωτηθεί κάποιος γεωπόνος, κάποιος ειδικός; Τα δένδρα λένε πως πεθαίνουν όρθια και μάλλον έτσι πρέπει να συμβαίνει. Αλλά αυτός δεν είναι ένα απλό δένδρο! Είναι ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ!

(Δεν έχω πρόταση για λύση, δεν είμαι ειδική, συλλέκτρια εικόνων και συναισθημάτων είμαι. Αν είχα πάντως λεφτά θα σήκωνα τις πλάκες, θα φύτευα έναν τεράστιο πλάτανο, θα γύριζα το χρόνο πίσω. Θα έβγαζα τον πλάτανο και σε τρεις μέρες θα έβαζα έναν άλλο. Υπερφίαλο; Ίσως, αλλά τα πολλά λεφτά θέλουν λωλάδες! Διαφορετικά τι να τα κάνεις τα πολλά λεφτά... άμα δεν έχεις πλάτανο!)
#saveplatanos

5 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ.
    ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΥΠΟΓΕΙΩΣ
    ΕΚΟΨΑΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΡΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
    ΤΩΝ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ. ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι και εγώ τα έχω ακούσει αυτά, λογικά μου ακούγονται, αλλά ο πλάτανος φυλλορροεί, σε λίγο θα είναι μόνο για Χριστουγεννιάτικα φωτάκια τις γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΑΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ
    ΠΛΑΤΑΝΟΣ Η/ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεταξύ Πλατάνου και Αη Γιώργη πέρασα τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής μου και δυστυχώς βλέπω κι εγώ με πόνο το προδιαγεγραμμένο τέλος του.

    Τα δέντρα της κάτω Χώρας που με σημάδεψαν ήταν ο ευκάλυπτος και οι φοίνικες του Αη Γιώργη (πάνε κι αυτοί τους έφαγε το "τέρας" ο ρυγχοφόρος!) και το πλατάνι της ομώνυμης πλατείας, όπου, εκτός από το οικογενειακό μας μαγαζί "του Καραουλάνη", το καφενείο του Λένου ήταν αυτό έγραψε τη μεγαλύτερη ιστορία, πριν έρθει η νέα εποχή.

    Ο αργός θάνατος του πλατάνου έχει πονέσει λοιπόν κι έμενα πολύ και το χα ψάξει όσο μπορούσα χωρίς αποτέλεσμα. Εκτός από τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου καφενείου και φίλου μου Δημήτρη φέτος το χειμώνα με κάλεσε η Μαρία Δεδελετάκη να ζητήσει τη βοήθειά μου και την παρέπέμψα στους πλέον ειδικούς συναδέλφους δασικούς φυτοπαθολόγους. Δεν έχω ενημέρωση για το τι αποφάνθηκαν.

    Αυτό που παρατηρώ εγώ είναι πως ολα τα πλατάνια σε χαμηλά υψόμετρα στην Άνδρο δε παν καλά κι αιτία είναι κατά πάσα πιθανότητα η αλλαγή του κλίματος. Απόδειξη ότι φέτος το χειμώνα που χαμε χιόνια πολλά και κρύα πήραν τα πάνω τους τα δέντρα στην πλατεία του γηροκομείου αλλά και ο άλλος πλάτανος στην πλατεία Καϊρη πάνω από το περίπτερο. Ο ιστορικός όμως πλάτανος στα καφενεία δεν "την παλεύει" μετά το άγριο κουτσούρεμα των ριζών του.

    Μια ιδέα που πρότεινα χωρίς να είμαι ο απολύτως ειδικός (κι ας έχω τελειώσει Γεωπανική) ήταν να κλαδευτεί γερά και να δούμε αν έχει κουράγια να ξαναπετάξει. Αν δεν τα καταφέρει τότε τον χάσαμε για πάντα και πρέπει να κοπεί πριν πέσει και σκοτώσει κάναν άνθρωπο.

    Όπως κάποτε είχα γράψει, τα δέντρα που σκοτώνουμε θα πέσουν στο κεφάλι μας!

    Η.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειμαι και εγω απο αυτούς τους "αθεράπευτα ρομαντικούς" , που αφου μεγάλωσα περνώντας για το σπίτι μου που ήταν πάντα στην γειτονιά του Αγιου Γεωργίου, και αφού βίωσα χειμώνα- καλοκαίρι την θρυλική περίοδο του Δημητρη και της Ιωάννας Κουτελη (επιλέγοντας το 1991 την πλήρη μετοίκηση μου και επαγγελματική πορεία στην Άνδρο, γεννέτειρα και των δύο γονέων μου), τώρα με πονάει αφάνταστα να τον αντικρύζω σε αυτή την κατάντια ! Και πιστέψτε με δακρύζω αφου πια κτυπημένος απο ρευματοειδή αρθρίτιδα και αναγκασμένος να περνάω όλη μου την ημέρα καθισμένος στον "Ερμή" τον "Πλάτανο" ή την "Παρέα", αυτή μου η απο πολλές γωνίες εικόνα μου έχει γίνει πινεμένη εμμονή. Θα τολμήσω λοιπόν ως Αρχιτέκτων Μηχανικός, Περιβαλλοντιστής (και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων) να ΠΡΟΤΕΙΝΩ στον Δήμο, το Επαρχειο, τον Γεωπόνο και τους ευγενείς Ανδριώτες Εφοπλιστές , Τεχνική Λυση Διαρκούς Υδρολίπανσης με ευκάμπτους σωλήνες που θα εμπηχθούν με υπο γωνία διατρητικές τομές έως το βάθος που θα υποδείξουν Γεωπόνοι με ειδικό μηχάνημα Ανίχνευσης με Θερμογραφία των υγιών κλάδων του ριζικού συστήματος του υπάρχιντα πλατάνου, Στην συνέχεια αυτές θα τροφοδοτούνται διαρκώς απο δεξαμενή νερού μεγάλης χωρητικότητας - που μπορεί να τοποθετηθεί είτε στο επίπεδο δώμα του καφε-σνακ μπαρ "Ο Πλάτανος" (κατόπιν αδείας και συμφωνιας ελέγχου απο τον επιχειρηματια Δ. Μενδρινό και συνεργεία του Δήμου), είτε με εύκαμπτη δεξαμενή εντός του μαρμάρινου κτίσματος την Κρήνης (στην γωνία έξω απο το Αρχαιο. Μουσειο) ώστε με φυσική καθοδική ροή και ανεξάρτητα απο τις εποχές, τις βροχπτώσεις και τις ξηρασίες, να επιτυγχάνεται αδιάκποη και επαρκής Υδρολίπανση. Στο νερό της δεξαμενής αυτής θα μπορεί να προστεθεί και γλυκογόνο καθώς και κάθε άλλο βιολογικό σκεύασμα θα υποδείξουν οι ειδικοί Γεωπόνοι ή Δασοπόνος. Στα πλαίσια αυτά δεσμε'υομαι αν οι Γεωπόνοι του νησιού δεν νιώθουν ασφαλείας να αναλάβουν την ευθύνη, να βοηθήσω μέσω των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ να βρώ τους καταλληλότερους να μας συνδράμουν, αρκεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον ένας απο τους παραπάνω δημόσιους φορείς που ανέφερα και να με καλέσουν να συνεργαστούμε. - ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ (6970-950642)

    ΑπάντησηΔιαγραφή